Fooien

Fooien

Onze fooienpot voor de school voor speciaal onderwijs in Kasempa (Zambia).

Wij hebben een spaarvarken waar alle fooien in worden verzameld. En niet alleen fooien! Van alles wordt verzonnen om dit varkentje te spekken.

Stichting Bois Girault solidaire: IBAN FR76 1480 6000 1672 0201 4562 632

13 februari 2024

Lieve vrienden en belangstellenden,


Afgelopen januari zijn we op bezoek geweest in Zambia. Dat was weer een geweldige ervaring waar ik graag wat meer over vertel. We wilden graag bij Ronald op bezoek, hij begeleid namens “stichting op eigen benen” de projecten in Zambia en we wilden natuurlijk graag het project bezoeken, de school waar we voor ijveren. En dat is allemaal gelukt. We zijn eerst op safari gegaan met onze dikke auto, bestuurd door Adriaan onze jongste zoon. En we hadden geluk want we kwamen veel wild tegen, vooral olifanten. Januari is niet het seizoen waarin je veel wild spot omdat het de regentijd is en dieren genoeg voedsel en drinken vinden diep in de bossen. Maar alles is prachtig groen en de mensen wieden hun maisland en ploegen met hun ossen. Samuelle was ook mee dus we hadden het best gezellig zo met z’n viertjes. We reisden naar het noorden, naar Solwezi en daar werden we heel hartelijk ontvangen door Brenda en Ronald. Wat een paradijs!
Op maandag zouden de scholen weer open mogen na een verlengde zomervakantie vanwege een cholera-epidemie. Maar helaas de pandemie was nog niet over en de scholen bleven dicht. Wij wilden natuurlijk graag een school vol kinderen bezoeken maar dat mocht niet zo zijn.
De school staat een paar uur rijden van Solwezi in het stadje Kasempa. Eerst gingen we op bezoek bij de schoolinspectie en het provinciehuis. De school wordt dan wel door “op eigen benen” gebouwd maar is eigendom van de staat. Zij betalen de leerkrachten en het eten van de leerlingen. Na dit officiële gebeuren gingen we de school bezoeken. De school was keurig geschilderd en klaar voor de ontvangst van de leerlingen. Er waren een tiental leerlingen aanwezig die daar ook tijdens de vakanties in het internaat blijven wonen. Bijna alle leerkrachten waren gekomen om ons te ontmoeten en ook een aantal ouders waarvan sommigen uren hadden gelopen om aanwezig te zijn. We bezochten het internaat, dat bestaat uit twee slaapzalen voor twintig jongens en voor twintig meisjes. Daartussenin is een leslokaal. Dit gebouw is alleen voor gehandicapte leerlingen bestemd. Alle nieuwe klassen die gebouwd zijn worden ook door niet gehandicapte leerlingen gebruikt, het regeringsbeleid is dat onderwijs inclusief moet zijn. Dat betekent dat er voor de 330 leerlingen lang niet genoeg ruimte is zodat ze in toerbeurt les krijgen. De 120 gehandicapte kinderen krijgen vooral les in het lokaal van het internaat. Maar ook in de nieuwe praktijklokalen. Die worden langzamerhand ingericht met alle spullen die in de Nederlandse container zaten. De vakleerkrachten moeten ook hun draai nog vinden. Na alles uitgebreid te hebben bekeken en besproken, na toespraken en cadeaus hadden de leerkrachten voor ons allen gekookt en spraken we elkaar verder onder de boom. We hebben echt een geweldige ontvangst gekregen en iedereen is enthousiast en zeer betrokken bij de gehandicapte kinderen. Wat ons opviel is het fantastische werk van Ronald; hij zorgt dat het loopt zoals het loopt en dat is veel werk en echt niet eenvoudig. Door zijn inzet en betrouwbaarheid durven we ook volmondig te beloven deze school te blijven steunen. Want het werk is daar niet af! Er moet nu een revalidatie/gymzaal gemaakt worden en een groter internaat staat ook op de wensenlijst. Daarna nam Ronald ons mee naar een bevriende Nederlandse boer die ver in de binnenlanden woont en daar een groot assortiment aan producten produceert om zijn winkel in de stad te bevoorraden. Hij heeft runderen, kippen, groente, fruit, mais en ook een viskwekerij. Alles gaat met de hand, er komt geen trekker aan te pas. Hij biedt aan 32 gezinnen werk en bovendien heeft hij samen met zijn dorpje een kerk gebouwd. En wij mochten er ook nog mee-eten en blijven slapen, geweldig toch?
Daarna gingen we nog een paar dagen reizen en via het Kafupark weer terug naar Lusaka. Wat een land, wat een tegenstellingen, wat een natuur, wat een vriendelijke mensen! We hebben genoten!
Ga eens kijken daar, bezoek Ronald en het project, bezoek het mooie land dat totaal niet toeristisch is maar wel veilig en prachtig.

5 october 2023

Dit jaar is het bedraag aan fooien voor het project in Zambia ongekend hoog, €22 365!! Bizar veel. Echt fantastisch! Dank aan jullie inzet en aan jullie bijzondere gulle gaven. Hiernaast een foto van alle activiteiten en opbrengsten. Schildercursus, verlotingen en kermissen, allerlei lekkers is gemaakt en er is zelf 400 kg friet gegeven om de pot de spekken. We hebben een brokante waarvan de opbrengst naar de fooienpot gaat maar sinds dit jaar ook een waar campingwinkeltje met artikelen gedoneerd door Gimeg. Dit laatste zorgt voor een sterk stijgende lijn van de fooien. Dank je wel Gimeg.

Het is tijd voor een update van hoe het project loopt. De afgelopen jaren zijn er verschillen lokalen gebouwd voor praktijklessen, deze zijn nu af. In februari dit jaar is er een container met spullen aangekomen om ook daadwerkelijk les te kunnen geven. Zie hier hoeveel daar uit is gekomen!

Inmiddels is er stroom en zijn de lokalen grotendeels ingericht. De kids hebben al geoefend met lassen en meubels maken. Er is nog steeds behoefte aan machines en materialen voor de praktijklessen. Dat bij elkaar sprokkelen is het project van dit moment.

Het volgende project is een gymnastiek-fysiotherapie ruimte. Die laatste in het bijzonder voor de lichamelijk gehandicapten. Sommigen kunnen dan na operaties op school revalideren en toch lessen volgen. Mooi om daar aan bij te kunnen dragen. In Kasempa zijn ze ontzettend blij met dit hoge bedrag van dit jaar en ze gaan snel plannen maken.

27 september, de fooienpot van dit seizoen (2022) heeft €17 006,85 opgeleverd!!!! Ongelofelijk veel!!! Merci, merci, merci!!!!!

17 augustus, brief van Ronald met vraag voor spullen voor inrichting lokalen.

Solwezi, Zambia, 17 augustus 2022

Lieve vrienden en vriendinnen van Bois Girault, Al vele jaren wordt door jullie allemaal meegeholpen om de toekomst van vele kinderen in Zambia die met een handicap door het leven moeten, een uitzicht te geven op zelfstandigheid. De school in Kasempa is inmiddels officieel overhandigd aan de overheid en er staan nu meer dan vijfentwintig docenten en stafleden op de loonlijst om de ruim honderdvijftig kinderen les te geven. Samen met jullie kunnen we trots zijn op wat we inmiddels met elkaar bereikt hebben. Nu is op dit moment een inzameling bezig van machines, gereedschappen en ander soort inventaris voor de PRAKTIJKLOKALEN. Een enthousiast team van vrijwilligers in en om Zutphen hebben de container al half vol en er worden nog diverse gevraagde spullen gebracht. Onze vraag aan jullie allen is of er wellicht bij jou of anderen in uw omgeving de volgende spullen overbodig zijn en nog wel in goede, bruikbare staat zijn om verscheept te worden naar jullie en onze school in Kasempa, Zambia en daar bij te dragen aan de opleidingen van kinderen met handicaps op weg naar zelfstandigheid. Wat zoeken we nog:

➢ Kleine grond frees voor afdeling landbouw ➢ Electrische fornuizen (indien mogelijk duurzame sterke uitvoering) ➢ RVS-Horeca keukeninrichting, zoals werktafels, werkbladen, keukenbladen ➢ Strijkijzers en strijkplanken ➢ Naaimachines, electrisch of hand-/voet bediend ➢ Digitale schoolborden ➢ Schuifmaten, micrometers en calibreer instrumenten voor metaalbewerking ➢ Electronica-gereedschappen zoals meet apparatuur, voltmeters, spanningszoekers

Onze kleine stichting is superblij met de vrijwilligers in Zutphen en zij kunnen niet alle spullen in het land ophalen en kunnen ook niet alles goedkeuren. Wil je svp eerst een foto sturen van de spullen die je aanbiedt en vertellen of je het gratis kunt brengen dan wel een vergoeding van brandstof wilt hebben. We hebben daar een klein budget voor om zo de container vol te krijgen met goede nuttige spullen. Z.O.Z. Stichting “Op Eigen Benen” Zambia – www.eigenbenen.nl – ANBI-registratie (giften aftrekbaar van belasting) Graag eerst contact opnemen met de coordinator Rudi Thomas: Whatsapp : 06-25051725 Email : kwestie@rudithomas.nl Bij voorbaat dank voor jullie meedenken in de toekomst van de kinderen in Zambia. Hartelijke groet, namens bestuur en al de betrokkenen, Ronald de Groot

10 april 2022: De bouw van de leslokalen zijn in de afwerkingsfase!

Lieve Sam, Marieke, Samuelle, familie en vrienden van Bois Girault,

Het goede nieuws is dat het lopende project, waarvan jullie met elkaar ook medesponsor zijn, traag en tegelijkertijd ook zeer voorspoedig verloopt.

Tegenslagen horen erbij: de contractor/aannemer was bijna twee maanden ziek en door de lastige economie hier en de zeer instabiele koers van de Zambiaanse kwacha is bijna alles veel duurder is geworden.

Gelukkig heeft onze stichting ook enkele extra donaties ontvangen en kan het project “PRAKTIJKLOKALEN” afgemaakt worden.

Op dit moment zijn we in de afwerkingsfase, volgende week zal met schilderwerk worden begonnen.

Bijgevoegd enkele foto’s van afgelopen week en van drie weken geleden.

Drie weken geleden was er nog geen pad tussen de lokalen en nu is dat klaar en daardoor konden we afgelopen maandag een start maken met de aanleg van een tuin aan de voorzijde van de praktijklokalen.

Tevens brachten we vorige week een grote ladder om het schilderwerk veilig te kunnen doen.

Onlangs konden we nog een hoogtepuntje meemaken, maar volgens mij had ik daar al eerder naar jullie over geschreven. “Onze” school is vorig jaar uitverkoren door de overheid om als voorbeeld voor de iT-lessen te gelden en zijn er veertien computers geïnstalleerd, inclusief een braille computer en braille printer (gedoneerd door een Noorse leverancier).

De nieuwe regering wil besparen op reiskosten en introduceert nu ook “digitale meetings” en waar kan dat beter dan in het computerlokaal van “onze” school. Tientallen schooldirecteuren uit deze provincie werden in een tweedaagse training bijgespijkerd over de nieuwe financiële richtlijnen van het ministerie van onderwijs. Dus hoefden ze niet  allemaal naar de 600 kilometer ver gelegen hoofdstad te reizen. Fantastisch!!! Daar hebben jullie met elkaar ook indirect een bijdrage aan geleverd. Het maakt ons trots en doet het jullie ook glimlachen!

De overhandiging van de nieuwe klaslokalen zal ergens in mei plaats kunnen vinden. Het schoolbestuur is al met docenten en leerlingen aan het oefenen om er straks een groot feest van te maken. Om iets inzicht te geven in de totale kosten van zo’n project hebben we hieronder een globaal overzicht ingekopieerd met de investering tot op heden en met een koers gebaseerd op een gemiddelde tijdens de bouwperiode, waarin 27,5 het hoogste was en 19 het laagste. Zoals eerder geschreven kunnen we het project afbouwen en ons voorbereiden op het volgende project: “INRICHTING PRAKTIJKLOKALEN”. Hiervoor zijn enkele vrienden in NL inmiddels heel voorzichtig gestart om gereedschappen in te zamelen en ziet het er naar uit dat we over een maand of twee een container zullen aangeschaffen, en dan gaat de inzameling volle kracht om die container vol te krijgen. 

Met vriendelijkste hartelijke groet, namens bestuur van Stichting “Op Eigen Benen” Zambia,

Pater Harry, Ronald en Peter

cid:image001.png@01D849B9.97312F30


19 januari 2022: Berichtje van Ronald


COMPUTER LOKAAL GEBRUIKT VOOR ON-LINE MEETING HOOFDONDERWIJZERS

Onze stichting zet zich in voor het welzijn van kinderen met een handicap in Zambia, dus waar is dan het raakvlak met de volwassen op deze foto?

Welnu, een van de klaslokalen die wij drie jaar geleden gebouwd hebben werd vorig jaar door de overheid aangemerkt als voorbeeldlokaal voor alle scholen in deze provincie (twee keer groter dan Nederland).

De ZICTA (Zambian Information Computer Technology Agency) bracht veertien computers, brailleprinter, beamer en sloot alles aan zodat de kinderen kennis kunnen maken met computers, de software, en er ook les in kunnen volgen. Ook een docent “IT special education” kwam op de loonlijst van de overheid.

Er is sinds september een nieuwe regering die zijn best doet nieuwe wegen in te slaan. ALLE hoofdonderwijzers en de financieel verantwoordelijken van ALLE basisscholen krijgen deze week twee dagen training in budgettering en financiële verslaglegging conform een vaste structuur voorgeschreven door het ministerie van onderwijs. Geweldig! En die training wordt gegeven VOORDAT de scholen volgende week weer opengaan. Prachtig om te zien dat van scholen uit de omgeving de leidinggevenden nu “in de banken” zitten van onze school.

Opnieuw een extra een bewijs dat de sponsering van dit project van grote waarde is!

30 november 2021

De opbrengst van de fooienpot voor het seizoen van 2021 is €11079!!!!!! Bedankt iedereen, dat is weer een mooi bedrag! Veel fooien natuurlijk maar ook weer hele leuke activiteiten met veel creativiteit en inzet van velen. We hebben heerlijke saté gegeten, gekke dingen gedaan op de kermis, vele prijzen gewonnen tijdens verlotingen en lekker gezongen tijdens de muziek bingo.

Beidde kermissen hebben een dikke €2000 opgebracht. €2000 zijn heel veel zambiaanse kwacha’s! Vergeleken met een modaal maandsalaris van 1,000 kwatcha zijn dat 42 maandsalarissen!

Het geld van dit jaar gaat gebruikt worden voor het inrichten van de praktijklokalen. Hieronder zien we foto’s van begin dit jaar van het begin van de bouw van 2 praktijklokalen en eentje van dit najaar. De bouw gaat voorspoedig en de verwachting is dat de lokalen in januari gebruikt kunnen gaan worden. Hierin zullen praktijklokalen voor houtbewerking, metaalbewerking, huishoudkunde en land/tuinbewerking zich gaan huisvesten.

Er zijn nu ruim 100 kinderen met diverse handicaps op deze school, waarvan 60 op het internaat. De andere zijn dagscholieren en slapen thuis of bij familie. Nu zijn er inmiddels 16 leerkrachten die zijn opgeleid in speciaal onderwijs, ofwel zij beheersen gebarentaal, braille, extra sociale vaardigheden om om te gaan met moeilijk lerende kinderen, etc….

Het mooie van deze school is dat het overgedragen is aan de overheid, ofwel het eigendom, inclusief de grond, is van het Ministerie van Onderwijs en daardoor  werven zij de docenten en betalen die ook. De school zal niet stop gezet worden zodra er geen fondsen uit Europa meer komen. Hierdoor zal de school vele generaties dienen als opstap naar een onafhankelijk bestaan voor duizenden kinderen met diverse handicaps.

Foto van de praktijklokalen van dit najaar

27 april 2021: De bouw van de leslokalen gaat voorspoedig

8 maart 2021

De bouw van de praktijklokalen is begonnen!

26 oktober 2020  

Lieve allemaal,   

Wat een bijzonder seizoen was het dit jaar. Veel trouwe gasten zijn niet geweest vanwege dichte grenzen, angst om te reizen, advies om niet te reizen, kort gezegd alles om covid 19 tegen te gaan. Gelukkig zijn ook velen van jullie wel geweest en hebben we ondanks alles een gezellig hoog- en na seizoen gehad. Hoe staan de zaken ervoor aan de andere kant van de wereld, in Zambia, en in het bijzonder in Kasempa waar wij de bouw van een school voor speciaal onderwijs sponseren? Hieronder een verslag van de stand van zaken van onze oud campinggast Ronald die daar het project begeleidt. Uiteraard hebben wij deze zomer weer ludieke acties gehad om fondsen bij elkaar te verzamelen. Vooral de kermis was weer een hoogtepunt met live muziek en nieuwe attracties en bovendien een spetterende opbrengst! Ook het initiatief en de moeite van een paar gasten om kibbeling te bakken was zeer geslaagd.  We hebben dan ook weer €9509 bij elkaar gesprokkeld. Dank u allemaal! 

 
 

12 november 2019

Beste vrienden, gulle gevers.
2019 was weer een fantastisch jaar, ook wat onze goede doelen betreft.
Het begon al in januari toen Adrien en Justine Coppoolse hun huwelijksreis maakten door Namibië. Ze kozen voor dit land zodat ze ook op bezoek konden in Rundu bij het project dat we al weer 10 jaar steunen !
Het was nog zomervakantie, zo begin januari maar Salomé was er wel en ook de kinderen die op het terrein wonen.
Ze willen al jaren een overkapping om uit de zon en de regen te kunnen zitten en Adrien en Justine hebben ze dat aangeboden te bouwen.
Bij de bouwmarkt zijn ze spullen gaan kopen, de buurman kwam lassen en zelf hebben ze gaten gegraven en beton gestort. In drie dagen stond er een shelter van 10 bij 30 meter waar iedereen daar heel blij mee is. De kinderen van de kleuterschool kunnen er onder eten en ook kan het verhuurd worden voor kerkdiensten en andere bijeenkomsten, zie hier foto’s van de maak en het resultaat van het nieuwe afdak. 
In Namibië is de economie verbeterd en hebben de gemeentes een budget(je) voor jeugdzorg gekregen. Dit betekende dat in het schooljaar 2019 veel minder kinderen directe hulp nodig hadden. Wij hebben dan ook onze bijdrage aangepast.
Salomé heeft heel veel jaren grote inzet geleverd om honderden kinderen te redden van een leven op straat. Nu zorgt ze dat de kleuterschool draait en kan daarvoor de ouders en de gemeente om een bijdrage vragen. Wij ondersteunen haar tot het einde van dit schooljaar begin december.
Dus hadden we geld te besteden voor een ander doel !
We zijn terug gegaan naar ons éérste project in Afrika, het project wat we 12 jaar geleden steunden, namelijk « stichting op eigen benen » in Zambia.
Ronald, die vroeger ieder jaar met zijn gezin bij ons op de camping verbleef is daar de begeleider. Wij bezochten hem in 2008 (Reisverslag). 
En ja, ze hadden natuurlijk een goede besteding voor onze bijdrage.
Er wordt een school gebouwd voor gehandicapte kinderen, een uniek project want in Afrika worden kinderen die iets mankeren weggestopt.
Maar hier kunnen ze naar school en een vak leren zodat ze voor zich zelf kunnen zorgen. 
Wij hebben bijgedragen dit jaar aan de inrichting van de lokalen, zie hier foto´s. In het nieuwe jaar gaan wij helpen met de bouw en inrichting van praktijklokalen want we hebben in 2019 weer veel geld verzameld met z’n allen, €13000,- !!
Bedankt allemaal voor jullie inzet en gulle gaven !

Marieke

 

2 maart 2018

Beste iedereen,

Bij het kindertehuis is het nieuwe schooljaar weer begonnen op 10 januari. Op mijn vraag of het schooljaar goed begonnen is antwoord Salome dat ze goed gestart zijn, dat niemand gestorven is en dat het goed gaat met de kinderen. Een positief antwoord dus maar met een trieste ondertoon..

Hier een terugblik op 2017.

Ja er is eindelijk stroom!!!! In het gebied waar het tehuis staat had de elektriciteitsmaatschappij nog geen kabels gelegd, maar eindelijk is het gebeurd. De laatste jaren hadden ze een klein mobiel zonnepaneel dus dat was al erg handig, maar nu is er stroom in de kleuterklas, dus dat is erg fijn. De grootse uitdaging dit jaar was een onderdak voor als het regent of als het heel heet is. De kinderen komen ‘s middags een warme maaltijd eten bij het tehuis en na schooltijd komen ze om te voetballen of iets anders te doen. Salome geeft aan dat veel activiteiten in de kleine kleuterklasjes worden georganiseerd maar dat die ruimtes eigenlijk veel te klein zijn. Hierdoor moesten regelmatig naschoolse activiteiten afgezegd worden. Ontmoetingen met ouders of verzorgers zijn vaak ‘s ochtends vroeg gepland om te ontkomen aan de brandende middagzon. Ook was het eindejaarfeest net voor de kerstvakantie een beetje tegengevallen vanwege het weer.

We zijn van plan om te regelen dat er een grote stevige partytent komt die zorgt voor schaduw en ook voor een droge plek als het regent.

Afgelopen jaar hebben de donaties 38 jongens en 37 meisjes geholpen. Op mijn vraag wat er veranderd is in 2017 geeft Salome aan dat vrijwilligers meer betrokken waren bij het centrum en bereid waren meer tijd te investeren aan het tehuis zonder te klagen. Het tehuis werd gerund door een aantal vrijwilligers: 6 leraressen voor de kleuterschool, 2 vrouwen die elke middag hebben gekookt en een klusjesman.

Volgens Salome is het levensstandaard verbeterd in Rundu. Het lijkt alsof er minder kinderen op straat leven en meer naar school gaan. Volgens haar is ook de kwaliteit van het onderwijs verbeterd.

Selma, de oma van alle kinderen die ook echt bij het tehuis woont is er nog steeds. Er woont een groepje kinderen samen met haar bij het tehuis omdat ze nergens anders terecht kunnen. Op dit moment is Selma bezig met het planten van maïs in de tuin. We hopen op een goeie oogst!

Samuelle

 

29 december 2016

2016 is weer bijna voorbij. We kijken terug op een mooie zomer met heerlijk weer, maar ook op een mooie zomer met leuke, grappige en gezellige activiteiten om geld in te zamelen voor het tehuis in Namibië. Er zijn dit voorjaar verschillende verlotingen geweest waarvoor weer vele leuke prijzen zijn gedoneerd. De oude witte traction-avant staat in Nederland en wordt gerepareerd en gaat verkocht worden met opbrengst voor de House of Love. (zie foto’s)  In de zomer waren er kermissen, met vele stands door de gasten verzonnen: zweefmolen gemaakt van een oude betonmolen, touwtjes met cadeautjes trekken, life muziek, een ware worstelwedstrijd, etc . De bingoavond leverde ook een redelijk bedrag op met de molen aangedreven op de trekker. Afgelopen week vertelden Sam en Marieke over een zo gezellige selfmade-dineetje voor het goede doel die dit najaar werd gehouden. Veel plezier en weer een hoop geld hebben deze activiteiten opgeleverd. Het kindertehuis is erg blij dat we ze zodoende ook in 2017 kunnen blijven ondersteunen door elke maand €1250 over te kunnen maken.

Het geld is afgelopen jaar voornamelijk voor eten gebruikt. Daarnaast is het geld maandelijks gebruikt om de waterrekening te betalen en om hout te kopen om op te koken, dit is volgens Salome, het hoofd van het tehuis, goedkoper dan gasflessen kopen. Voor de rest wordt het geld gebruikt om alles draaiende te houden, dus af en toe iets voor de tuin, benzine, schoolmaterialen, bouwmaterialen en niet te vergeten de kerstviering. Er staan zo’n 100 kinderen ingeschreven bij het tehuis, dit zijn kinderen die of wees zijn of zo arm zijn dat ze thuis geen eten krijgen. Deze kinderen komen elke schooldag tussen de middag een warme lunch eten bij het tehuis. Er wonen vijf kinderen permanent bij het tehuis, en 5 kinderen bij Salome thuis. Dit zijn kinderen die nergens anders naar toe kunnen en daar opgevangen worden.

Het tehuis is in 2016 groter geworden. Er waren 2 kleuterklasjes en nu zijn er 2 bijgekomen, dit door middel van een iemand uit Nederland die ook het tehuis helpt. In Namibië kan men pas met 7 jaar naar de lagere school. Kinderen zijn niet gewend om naar school te gaan, en daardoor is schooluitval een probleem. Daarom is Salome deze kleuterklasjes begonnen. Helaas wordt er geen kleuterjuf meer door de overheid betaald. Ouders moeten een bijdrage betalen om hun kind naar deze kleuterschool te brengen. Inmiddels ziet Salome dat er veel minder schoolverzuim is onder de kinderen die bij de House of Love naar de kleuterschool zijn geweest.

Goede scholing is een belangrijke factor voor de ontwikkeling van een land. Laten we hopen dat we er met het steunen van dit project aan bijdragen.

Samuelle Coppoolse

 

4 januari 2016,

Hallo allemaal,

Dankzij alle gulle gevers maak ik elke maand €1500 over naar het kinderopvanghuis ‘House of Love’ in Rundu in Namibië.

Afgelopen jaar zorgde het tehuis voor 80 kinderen. Voor hen is het nu zomervakantie (in Namibië valt deze vakantie samen met Kerst en oud en nieuw). Kinderen kunnen zich weer vanaf 11 januari inschrijven voor het nieuwe jaar. Volgens Salome wil iedereen bij het tehuis horen. Er is veel veranderd sinds de laatste keer dat ik geweest ben zegt ze. De manier van lesgeven op de kleuterschool is veel beter, het wordt gedaan door mensen die echt leraar zijn en aangesteld zijn door de overheid (niet meer een vrijwilliger, met alleen een heel laag niveau aan scholing). De tuin is omheind en er is maïs gezaaid want het is regenseizoen (al 2 maanden maar er is nog geen druppel gevallen). Er zijn mango-,limoen- en guavabomen, verschillende groentes en ook een moringa tree, waarvan de bladeren heel erg voedzaam zijn. Een geweldige boom voor gebieden waar honger heerst. Gelukkig hebben ze kraanwater om de boel te beregenen. Het menu van de ‘soup kitchen’, warme maaltijd ’s middags, bestaat niet meer alleen uit maïspap, maar is voedselrijker geworden. Salome heeft een aantal bijeenkomsten over gezonde voeding gevolgd. Ze hebben afgelopen jaar 2 wc’s (die je gewoon door kan trekken!) naast het klaslokaal gebouwd. Dus zelfs als het regent kunnen de kinderen naar de WC zonder nat te worden (het regent niet vaak, maar als het regent gaat het gigantisch hard). Het terrein van het tehuis is vergroot. De met gaas uitgevoerde omheining dat keer op keer werd doorgeknipt is vervangen door een stenen muur. Er is nu geen beveiliging meer nodig ‘s nachts.

Al deze voorzieningen zorgen ervoor dat mensen heel graag in aanmerking komen om hun kind bij de House of Love aan te sluiten. Dit geeft veel problemen. Al jaren is het voor de House of Love erg lastig om te beoordelen of een kind in aanmerking komt om ingeschreven te staan bij het tehuis. Voorheen was een simpel huisbezoek voldoende, tegenwoordig verzinnen mensen overleden ouders om in aanmerking te komen. Het was nodig het toelatingssysteem aan te passen en ze krijgen hulp van verschillende organisaties en de gemeente om een beter beeld te krijgen van de ware situatie van de kinderen. De House of Love kan helaas niet iedereen helpen. Er heerst een verschrikkelijke droogte in het gebied, zelfs de Okavango rivier (grens met Angola) staat bijna droog! Veel mensen trekken naar de stad in de hoop op een beter leven. Speciale hulpprogramma’s stimuleren dat mensen op het platteland blijven (gratis zaaizaad en extra voedsel), maar het aantal inwoners van Rundu stijgt nog steeds. Daar is vaak geen werk en menen die aan de drank raken is een groot probleem volgens Salome. Kinderen stoppen met school en eindigen op straat omdat ouders niet meer voor hen zorgen.

Het opvanghuis bestaat inmiddels 10 jaar! Wij sponsoren het sinds 2007. Het jubileumfeest was zeer geslaagd! Er werden mensen van de gemeente uitgenodigd en oud scholieren. Een zambiaanse dansgroep kwam gospelliederen zingen en kinderen hadden de ‘Christmas dram,poem,traditional dance’ ingestudeerd. Alle kinderen kregen een cadeautje en het feest duurde tot laat in de middag, veel later dan gepland.

Oma Selma die als enige permanent bij het tehuis woont, is op kerstdag 67 jaar geworden. Ze zorgt nog steeds voor van alles en staat nog vaak met haar houten lepel in de hele grote pan te roeren.

Is het niet geweldig dat door al de ludieke acties en lekkere selfmade dinertjes we er met elkaar voor kunnen zorgen dat dit tehuis blijft bestaan?!! De familie Coppoolse bedankt iedereen voor hun bijdrage, en hoopt de komende jaren nog vele leuke activiteiten met de campinggasten te verzinnen om genoeg geld bijeen te krijgen om het tehuis te kunnen blijven helpen.

Samuelle Coppoolse

Salomé en Marieke

Salomé en Marieke

______________________________________________________________________________________________

DECEMBER 2014

Jullie hebben ons weer geweldig gesteund in het financieren van voedsel en kleding en het hele funtioneren van “the house of love” in Rundu Namibië! We hebben weer de €~17.000 gehaald!
Gelukkig kunnen wij met het geld wat deze zomer is verzameld weer veel kinderen te eten geven en zorgen dat ze naar school kunnen gaan. De kleuters worden ter plekke opgevangen, de lagere school is even verderop. De kinderen worden met ons geld gekleed, het schoolgeld wordt betaald en iedereen krijgt een warme maaltijd.

Nu (december) is het bijna zomervakantie en wordt er altijd een eindejaars feestje gemaakt en krijgt ieder kind een kadootje als er geld is. Dit jaar hebben wij een extraatje gekregen van Marijke en zo kan er gefeest worden! We krijgen daar vast nog foto’s van opgestuurd.

Sam en Marieke zijn in begin 2014 op bezoek geweest, het verslag staat hieronder.

 

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg7.jpg

 

Bezoek kinderopvang van Sam en Marieke. 2014

Eind januari zijn wij op reis gegaan, vakantie vieren in Afrika en op bezoek bij Salomé en haar goede doel.
We vlogen naar Johannesburg en daar huurden we een auto.
Het is best spannend om daar links te gaan rijden en te beginnen in een grote stad maar rechts rijden is nog spannender!

Het went snel en we gingen flink kilometers maken.
Ons programma was eerst de kinderopvang, The House of Love, in Rundu (Namibië) bezoeken.
Dat is dan een hele tocht dwars door de Kalahari woestijn in Botswana dus zo zie je nog eens wat.

Verdwalen doe je er niet want de verharde wegen zijn zeer schaars. En met de Lonely Planet als reisgids kom je overal en vind je gemakkelijk een overnachtingsplaats. Iedere avond was het weer een verrassing en we kwamen op de prachtigste plekjes.

We maakten een ommetje naar Maun, het stadje aan de delta van de Okavanko.
Deze grote rivier eindigt hier in de woestijn en bevloeit een gebied zo groot als half Nederland. Aan de randen wonen wat mensen die vissen en koeien weiden maar verder is het een groot natuurgebied waar planten en dieren ongestoort groeien en bloeien. Mooi dus om dit te ervaren en er door heen te varen.

En dan weer verder naar het noorden, naar Namibië. We vonden The House of Love zonder mankeren en troffen er gezonde mensen aan die blij waren ons te zien.
De zomervakantie was net afgelopen en de kinderen waren in hun éérste week van het nieuwe schooljaar. Alles moest dus weer op gang komen, nieuwe (vrijwillige) juffen vinden voor de kleuterschool en eten voor de “soupkitchen” bemachtigen.
De juffen waren gevonden en wij hebben, samen met Salomé, maar snel een auto eten gekocht zodat er weer voor een paar weken te koken is. Ook kochten we zeep en dergelijke voor de grote kinderen.

Er worden zo’n 100 kinderen opgevangen, waarvan 60 in de lagereschool leeftijd en 35 kleuters. Er word onderdak in gastgezinnen voor ze gevonden, schoolkleding gekocht, schoolgeld betaald en iedere middag warm eten verzorgd. Ook word voor een paar jongeren een voortgezette opleiding betaald.
Er zijn 10 oudere mensen die ook een hapje mee eten, ze zijn door de gemeente gestuurd en die geeft daar een vergoeding voor.

Het was 6 jaar geleden dat wij hier waren en wat een verschil!
Toen was er een zandlandje met een boom en 2 strogedekte hutten.
Eén hut werd gebruikt als kleuteropvang en in de andere woonde een oudere vrouw die iedere middag onder de boom op een vuurtje een pot maispap kookte om 70 kinderen te voeden.
Nu staan er diverse stenen gebouwtjes, een prachtig nieuwe kleuterschool, er is een groente tuin, een autootje en een stevig hek om het terrein heen.

Ook willen ze graag zelf geld verdienen door mais chips te maken. We hebben de machine bekeken, hij was buiten werk, en samen met de dealer wat mogelijkheden besproken om de boel weer op gang te krijgen. We hopen dat het voor elkaar komt en hebben wel vertrouwen in Salome en haar man Domingo. Nu verdienen ze wat bij met de fietsenhandel en reparatiewerkplaats maar dat zet niet veel zoden aan de dijk.

Ze zijn dus echt afhankelijk van wat wij geven; wanneer wij geen geld sturen valt er niets te eten.
Samen met Mike, een vriend van Samuelle die ook fondsen werft, zijn we de enige supporter van The House of Love. Gelukkig kunnen we iedere maand geld overmaken, dankzij de gulle gaven en alle akties die ’s zomers worden georganiseerd. Dit najaar kregen we bovendien €1000,- van de mannen van roll & rock, bedankt mannen! http://www.rollenrock.nl

Zo hebben we een paar dagen doorgebracht in Rundu, van alles besproken, met de kinderen gespeeld en kadootjes gedeeld.
We hebben het eens aangezien en overdacht en denken dat het initiatief dat Salomé hier 7 jaar geleden heeft genomen heel dapper en oprecht is. Ze wil voeden en opvoeden en liefde geven aan kinderen die dat thuis niet ontvangen. Het is bijzonder dat zij in staat is altijd weer vrijwilligers te vinden voor het koken en voor het schooltje. We denken dus dat zij onze aandacht en steun nog volop verdient.

Onze reis is verder ook super goed verlopen. We hebben de Victoriafalls gezien vanuit Zimbabwe en hebben zelfs een paar dagen in het Krugerpark rondgetrokken, echte hoogtepunten.
En op de lange wegen daartussen hadden we als afleiding vaak lifters op de achterbank. De mensen in Botswana zijn heel vriendelijk, rustig en verlegen. Op het platteland is men arm, ze proberen zelfvoorzienend te leven van een paar koeien en wat land. De staat zorgt wel voor lagereschool onderwijs. De kinderen moeten vaak ver lopen en vinden dan een lift wel fijn. En wanneer je boodschappen wilt gaan doen in de stad 150km verderop dan lift je gewoon met het hele gezin!

We hebben zoveel verschillende mensen ontmoet, o a iemand die voor het rode kruis heel Namibië afreist, alle projecten bezoekt en trainingen geeft. En in Zuid Afrika zie je de sloppenwijken waar mensen op elkaar leven onder vreselijke omstandigheden. Ook zie je daar de rijkdom van veel mijnbouw en grote landbouwstreken.

Er is in Afrika trouwens toch altijd wat te zien. In Botswana lopen koeien, geiten en ezels bij voorkeur los langs de grote weg. Je ziet huttendorpjes en maislandjes, rivieren en woestijn. Maar het was overal bijzonder groen want in de zomer regent het regelmatig. We kwamen door grote gebieden waar de antilopen, olifanten en giraffen zo voor de auto stappen.

Mooie reis dus, we hebben genoten.

 

SDC10378SDC10404SDC10367